Tarinoilla höystetty valokuvanäyttely kertaa ikimuistoisen lähiön historiaa: Hulluna Kannelmäkeen

Nuoriso viihtyy Kannelmäessä (KUVA: Katriina Ylönen)

Nuoriso viihtyy Kannelmäessä (KUVA: Katriina Ylönen)

Kanneltalon galleriassa on hiljaista. Keskipäivän syysaurinko siilautuu kapeista yläikkunoista sisään. Kuuluu vain monitorin hiljainen hurina, kun se heijastaa seinälle asukkaiden tarinoita kotilähiöstään Kannelmäestä. Yhteistä kertojille on paikkauskollisuus. Samassa lähiössä Helsingin pohjoislaidalla Hämeenlinnan väylän, Kehä I:n ja Vihdintien välissä on asuttu usean sukupolven ajan. Erään kertojan 95-vuotias isoäiti oli ostanut 1940-50 -luvulla lottovoitolla tontin, mistä lähtien suku on asuttanut samoja sijoja. Moni aikuinen on paluumuuttaja lapsuutensa lähiöön.

”En vaihtaisi Kannelmäkeä mihinkään!”, huudahtaa yksi kertojista.

Näyttelyn valokuvissa ovat ikuistettuina muun muassa kansakoulu, päiväkoti ja urheilupuisto leikkijöineen – nämä paikat tunnistaa vieläkin. Kuvat asuinalueen rakennusprojekteista sen sijaan kertovat muuttuneesta maisemasta. Esimerkiksi nykyisen kauppakeskus Kaaren sijoilla laidunsivat aikoinaan lehmät.

 

Kannelmäessä Heikki Ojalaa viehättää hyvä sijainti ja vehreys

Ensimmäisiä eläkeläiskuukausiaan viettävä Heikki Ojala on asunut Kannelmäessä liki 40 vuotta. Ensimmäinen yhteinen asunto nuorikon kanssa löytyi Paimenhuilunpolulta. Sittemmin Ojala on asunut kolmisenkymmentä vuotta Kanneltiellä pihapiirissä, jossa kasvaa käkkyräisiä omenapuita ja komeita koivuja.

”Kannelmäki on hyvä paikka asua. Täältä on hyvät yhteydet joka suuntaan olit sitten lähdössä itään, länteen, pohjoiseen tai etelään”, toteaa Ojala.

”Aina pääsee hyvin niin omalla autolla kuin julkisilla.”

Ja lähivuosina yhteydet vain paranevat, kun Kannelmäen juna-asemalta pääsee suoraan lentoasemalle kaukokaipuun iskiessä.

Ojalaa viehättää myös Kannelmäen vehreys. Alueella kasvaa kunnon kokoisia puita, vaikka puistoalueet ovatkin joutuneet osittain väistymään asutuksen tieltä.

”Valitettavasti isoja viheralueita on pirstottu pienemmiksi täydennysrakentamisella. Talojen pihat ovat onneksi säilyneet isoina ja vehreinä.”

Ojala muistaa vielä ajan, jolloin Kannelmäen läpi virtaavan Mätäjoen pohjoispuolella lainehtivat viljapellot. Nyt paikalla on asutusta, ratsastuskoulu ja joutomaata. Ulkoilumahdollisuudet ja -reitit ovat kuitenkin edelleen kävelyetäisyydellä kotoa.

 

Hiljaa virtaa Mätäjoki (KUVA: Katriina Ylönen)

Hiljaa virtaa Mätäjoki (KUVA: Katriina Ylönen)

Pullapuoti olisi tervetullut ostarille

Paikallisten pikkukauppojen katoa Ojala suree. Aikoinaan lähikaduilla oli Elannon pullapuoti ja ostarilla useita ruokakauppoja ja kirjakauppa. Toki uutuuttaan kiiltelevä kauppakeskus Kaari tarjoaa kaikki palvelut vain viiden minuutin kävelymatkan päässä kotoa. Fazerin kahvilan ja leipämyymälän Ojala kuitenkin toivottaisi ostarille tervetulleeksi.

Kannelmäen hiukan hurjan asuinalueen maineesta Ojala ei piittaa.

”Kyllä lieveilmiöt leviävät joka puolelle. Välillä on rauhallisempaa, välillä vilkkaampaa, mutta se on elämää. Ei se ole meikäläisen olotilaa häirinnyt. Taidan viihtyä täällä loppuun asti.”

 

Kanneltalon, Nuorisoasiankeskuksen ja Helsingin kaupunginmuseon järjestämä näyttely on auki lokakuun 4. päivään osoitteessa Klaneettitie 5.

Katriina Ylönen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s