Vapaaehtoisten vellit ja puurot

(KUVA: Pixabay.com)

(KUVA: Pixabay.com)

Suomi on talkootyön luvattu maa. Työllä, joka ei kasvata tilin saldoa, puhdistetaan järviä sorsien asua, vieraillaan koirien kanssa vanhusten luona, tai ollaan vain toisen ystävä. Vapaaehtoistyöhön suomalaisia motivoi auttamisen ilo ja tunne siitä, että tekee oikein. Ja bonuksena päälle: sen tiedetään edistävän terveyttä ja onnellisuutta.

Pienoista riitasointua on kuitenkin toisinaan kuultavissa. Ratsastusseuran kisoissa joutuvat samat naamat uurastamaan koko viikonlopun osan jäädessä kotisohvalle formuloiden pariin. Joskus vapaaehtoisten joukko koostuu suureksi osaksi harmaapartaisista – untuvahaivenisten edustaessa talkoojoukoissa vähemmistöä.

Hiipua talkootyö ei kuitenkaan saa! Eikä ainakaan syömisen puutteeseen! Jokainen vapaaehtoistöissä uurastanut nimittäin tietää, että leipä pitää myös talkoolaisen tiellä. Vähintään hernesoppaa tai sämpylää pitää tarjota purtavaksi. Ja kahvia palan painikkeeksi.

Terveyden kannalta on jotakuinkin se ja sama, mitä muutamina vuotuisina vapaaehtoistyön päivinä tankataan. Talkooruoan valikoimaa ja ravitsemuksellista laatua voi kuitenkin kohentaa lähes huomaamatta. Kovin suuria ponnistuksia ei vaadi runsaasti kasviksia sisältävän risoton valmistus muuripadassa. Värillistä sokerilientä sisältävän pillimehun voi korvata täydellä tavaralla – omenat kulkevat repussa lähes kolhiintumatta. Makkaroista valitaan ei-tönkkösuolattu vaihtoehto. Muurinpohjalettutaikinaan sujautetaan makua antavia täysjyväjauhoja. Ja itse letut paistetaan pehmeällä rasvalla, joka niin haluttaessa maistuu voilta.

Mutta pitäisikö erilaisten ruokarajoitusten ja -innostusten yleistyessä muonituksesta vastaavien revetä siihenkin suuntaan? Usein se on sula mahdottomuus, kun tilaisuuksiin ei ole ennakkoilmoittautumista erityisruokavaliokyselyineen. Vaan jos kasvisruokailijalle ei ole tarjota muuta kuin kinkkukiusausta, kotipuutarhan kasvimaan kitkeminen saattaa viedä voiton talkoouurastuksesta.

Ja ratkaiseva kysymys: ”Kaatuvatko ravitsemusidealistin talkooruokasuositukset finanssipoliittisesti mahdottomina?” Suosittelen kokeilemaan – siinä voi yllättyä!

Katriina Ylönen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s