Kaalikääryleet maistuvat niin Japanissa kuin Suomessa

 

Japanilaisrouva Junko Suzuki Suomenlinnassa (KUVA: Katriina Ylönen)

Japanilaisrouva Junko Suzuki Suomenlinnassa (KUVA: Katriina Ylönen)

 

Japanilaisrouva Junko Suzukin haastattelussa kävi ilmi, että japanilaisten ja suomalaisten ruokamieltymyksissä on paljon yhteistä.

 

Rankkasateet pitivät taukoa loppukesän päivänä, kun Junko kertoi Suomenlinnan vierailunsa lomassa ajatuksiaan suomalaisesta ruoasta ja vertaili eroja kotimaansa ruokaan. Tokiolainen rouva oli yhdeksättä päivää vierailulla Suomessa miehensä ja 6-vuotiaan poikansa kanssa. Helsingin lisäksi tarkoituksena oli vierailla Hämeenlinnassa. Matka oli perheen ensimmäinen Suomeen.

”Majoituimme huoneistohotelliin, koska poikamme matkustaa kanssamme”, kertoi Junko.

”Lapsiperheelle se on helpoin vaihtoehto.”

Ruoan rouva oli matkan aikana valmistanut pitkälti itse. Tarveaineet oli hankittu Hakaniemen hallista. Sieltä oli haettu kalkkunaa, makkaraa, tomaatteja, perunoita ja lohta. Marjoista oli maisteltu mustikoita ja vadelmia.

”Marjat ovat todella aromikkaita täällä!”, kehui Junko.

Hillasoiden helmet olivat toistaiseksi jääneet toritiskille, kalliin hintansa vuoksi.

Lapsen kanssa matkustamisen Junko kertoi rajoittavan ravintoloissa syömistä. Annankadulla sijaitsevassa Lappi-ravintolassa hän oli kuitenkin käynyt maistelemassa porokeittoa ja paistettua kalaa valkosipulikastikkeella. Hyvää oli ollut.

”Suomalaista versiota sushista en ole vielä maistanut, mutta suunnitelmissa on”, jatkoi japanilasirouva.

 

Ruisleipä maistuu villiltä

Suomalaista ruisleipääkin Junkon perhe oli maistanut.

”Se maistuu villiltä!”

Japanissa leipä leivotaan vaaleista jauhoista ja se on makeaa.

Suomalaisista ruoista kehuja saivat kaalikääryleet.

”Täkäläisistä kaalikääryleistä tykkään todella paljon, ne ovat suosikkini. Olen ostanut niitä Hakaniemen hallista. Meillä Japanissa niihin tosin ei laiteta riisiä, vain lihaa ja sipulia sisälle.”

Kaalin rouva totesi olevan Japanissa pehmeämpää ja sitä syödään jotakuinkin päivittäin. Siellä sitä viljellään ympäri vuoden.

Kysyttäessä japanilaisten ja suomalaisten ruokien eroista, selvimmäksi eroksi Junko mainitsi annoskoon.

”Täällä annokset ovat paljon suurempia!”

Suomalaisen ruoan kalleus oli myös tullut tutuksi turistiperheelle.

”Kaikki on täällä kyllä kovin kallista verrattuna kotimaahamme.”

Mansikoiden Junko kertoi olevan huomattavasti isompia Japanissa.

 

Japanissakin lapset juovat maitoa kouluaterialla

Kertoessaan juomista, Junko mainitsi maidon kuuluvan japanilaiseen ruokavalioon, ja nykyään myös poikansa kouluaterialle. Lapsista puhuessamme rouva otti esille suomalaislasten hyvät tulokset PISA-vertailussa.

”Hyvä koulutus on kyllä todella arvokas asia!”

Ehkä kyseisillä tuloksilla on ollut oma vaikutuksensa siihen, että jo 1940-luvulla aloitettu kouluruokailumme on myös niittänyt mainetta ja siitä on tultu hakemaan mallia ympäri maailmaa.

 

Katriina Ylönen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s