Terveysliikunnan asiantuntija ja personal trainer Joni Listola: ”Saattaa olla, että palo syttyy vielä, ja perehdyn johonkin erityisalueeseen”

2000-luvun alkuvuosina Joni opiskeli ja pelasi Yhdysvalloissa. (KUVA: Pixabay.com)

Terveysliikunnan asiantuntija, personal trainer ja yrittäjä, Joni Listola, 34 vuotta, leikkii lastensa, 3-vuotiaan Emilian ja 6-kuukautisen Matiaksen kanssa lauttasaarelaisessa puistossa. On torstaiaamupäivä ja isällä on aikaa seurata lastensa puuhia. Jonin vaimo, fysioterapeutti Johanna, 31, on muutaman tunnin vapaalla.

”Kyllä nyt elämässä on parasta perhe-elämä – se, että saa seurata lasten kasvamista – ja toisena se, että voi tehdä omalla alallaan juuri sellaista työtä, mitä haluaa”, toteaa Joni.

”Yrittäjyys antaa palkkatyötä paremmat mahdollisuudet säätää omat aikataulunsa niin, että lasten kanssa olemiseen jää aikaa välillä myös päivisin”, hän lisää.

Työkseen tällä hetkellä hän kouluttaa liikunta-alan ammattilaisia, tuottaa kirjallista sisältöä ja valmentaa yksityisiä ja yritysasiakkaita.

Yrittäjänä jää paremmin aikaa olla lasten kanssa. (KUVA: Johanna Listola)

Yrittäjänä jää paremmin aikaa olla lasten kanssa. (KUVA: Johanna Listola)

Liikuntatieteitä ja personal trainer -koulutus Yhdysvalloissa

Lukion jälkeen 2000-luvun alussa Jonille avautui mahdollisuus lähteä Yhdysvaltoihin. Urheilemisen ohella hän vietti useamman vuoden liikuntatieteiden opintojen parissa ja suoritti personal trainer -lisenssin. Kotimaahan palattuaan Jonilla oli mielessään vahvat yrittäjävisiot. Hän halusi tuoda Amerikasta saamiaan ideoita Suomeen, missä personal trainer -toiminta oli nousussa.

Aloittelevan yrittäjän sudenkuopat

Ensimmäinen yrittäjyyskokeilu ei kuitenkaan lähtenyt lentoon. Harjoitusohjelmien suunnittelemisella ja treenien ohjaamisella ei elättänyt itseään.

”Siinä tuli varmaan tehtyä kaikki aloittelevan yrittäjän perusvirheet. Oman asiakaskunnan laajuus tuli yliarvioitua ja sen myötä erilaiset maksut nousivat kohtuuttoman isoiksi”, miettii Joni taannoisen yrittäjyyden sudenkuoppia.

”Markkinointikaan ei ehkä ollut vielä tuolloin oikein hallussa itsellä”, hän tunnustaa.

Tuon kokeilun jälkeen Joni oli palkollisena muutaman vuoden tehden personal trainerin töitä.

Tiedonjano sai jatkamaan opintoja – liikuntalääketieteen maisteriksi Kuopiosta

Liikunnan parissa eläessään ja treenejä ohjatessaan Jonin lisätiedon nälkä kasvoi. Aluksi hän suoritti liikuntalääketieteen opintoja avoimessa yliopistossa. Lopulta opiskelu vei mukanaan, ja hän suoritti töiden ohessa koko terveystieteiden maisterin tutkinnon liikuntalääketieteestä. Haastavan lisäjuonteensa kuvioon toi se, että opiskelupaikka oli Kuopio, ja koti ja työ olivat Helsingissä.

”Onneksi nykyään voi suorittaa aika paljon opintoja myös verkossa”, kehuu Joni nykyaikaisia opiskelupalveluja.

Työnkuva laajenee ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon

Vuoden 2007 kesästä lähtien, kokemuksen kartuttua taas lisää, Joni teki muutaman vuoden töitä liikunta-alan yrittäjänä, kunnes tarjoutui mahdollisuus työskentelyyn yrityksessä, jossa hän pääsi laajemmin käyttämän liikuntalääketieteen osaamistaan. Joni oli mukana luomassa Suomen ensimmäistä ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon panostavaa medical spata. Työnkuva laajeni treeniohjauksista ja kuntotestauksista syvemmälle terveysliikunnan maailmaan. Vaativien asiakkaiden henkilökohtaisen ohjauksen lisäksi työnkuvaan kuuluivat muun muassa esitykset asiakastilaisuuksissa sekä kirjallisen materiaalin tuotto yrityksen nettisivuille.

Terveysliikunta on Jonin ominta osaamisaluetta. (KUVA: Pixabay.com)

Terveysliikunta on Jonin ominta osaamisaluetta. (KUVA: Pixabay.com)

Perheen, työn ja opiskelun yhteensovittamista

Elämä kulki tuolloin myös siihen tahtiin, että perheen perustaminen oli ajankohtaista. Ensimmäinen lapsi Emilia syntyi vuonna 2011.

”Ei se mikään helppo yhtälö ollut – perheen, työn ja opiskelun yhteensovittaminen – mutta on se kyllä paljon antanut, vaikka vaatikin panostamista”, toteaa Joni tuosta ajasta.

”Lopputyötä kotona kirjoittaessa saattoi onneksi osallistua lasten hoitamiseen ja opiskella isän roolia, kun palkkatyötä oli taas tuolloin vähän vähemmän”, muistelee Joni.

”Opiskelu on joka tapauksessa antanut ammatillista uskottavuutta ja itsevarmuutta melko kirjavalla alalla, jolla riittää eritasoisilla taustatiedoilla varustettuja yrittäjiä”, miettii Joni.

Yrittäjän työ on itsensä näköistä

Jonilla on kokemusta sekä palkkatyöstä että yrittäjyydestä. Kummassakin hän näkee omat hyvät puolensa.

”Kun on palkollisena 50 hengen yrityksessä, on vahvemmilla ollessaan pankinjohtajan puheilla neuvottelemassa asuntolainasta”, naurahtaa Joni.

Yrittäjyyden isoimpiin etuihin Joni lukee vapauden vaikuttaa omaan työhönsä ja sen aikatauluihin.

”Yrittäjänä saat päättää kaikesta itse, aina työvaatetuksesta markkinointistrategioihin”, listaa Joni itsellisen toiminnan hyviä puolia.

”Ehkä yrittäjänä onnistumisen kokemukset ovat myös vahvempia”, hän miettii.

”Kun on itse tehnyt kaiken alusta loppuun, onnistuminen on kuin tekisi pelissä maalin.”

Katriina Ylönen

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s