Pääkaupunkiseudun paikallislehdet kasvattavat suosiotaan ”Koska elämä eletään paikallisesti”, tietää päätoimittaja Risto Hietanen

Pääkaupunkiseudun ilmaisilla paikallislehdillä menee hyvin. Kansallisen mediatutkimuksen mukaan esimerkiksi Helsingin Uutisten levikki kasvoi 15 prosenttia vuosina 2013 – 2014. Ylpeitä paikallislehdissä ollaan Helsingin Sanomien lukijamäärät ylittävistä luvuista. Vantaan Sanomien lukijamäärä on 10 prosenttiyksikköä edellä Helsingin Sanomien tilaajamäärästä, joka on 27 prosenttia vantaalaisista.

”Valitukset saapumatta jääneistä lehdistä kertovat, että paikallislehtiä myös luetaan”, kertoo Minna Airamaa, espoolaisten Länsiväylän uutispäällikkö.

Paikallislehtien haasteena etenkin Helsingissä on, kuinka saada lehdet lukijoille. Monen kerrostalon alaovi on nykyään läpi vuorokauden lukossa. Uutena jakelukanavana lehteä löytyy kauppakeskusten lehtitelineistä.

Tabloid-kokoon siirtymisen myötä paikallislehtien mainosmyynti on lähtenyt nousuun ja kattaa 95 prosenttia lehtien tuloista.

”Vaikka verkkolehdet kasvattavat suosiotaan, mainokset halutaan lukea printistä”, tietää Airamaa.

 

”Jakelutavat muuttuvat, mutta journalismi säilyy”

”Maailman jäsentämisen tarve ei tule häviämään”, pohdiskelee paikallislehtien päätoimittaja Risto Hietanen journalismin tulevaisuutta.

”On kuitenkin osattava tehdä sellaista journalismia, joka ylittää ihmisten kiinnostuksen verrattuna muihin mielenkiinnonkohteisiin”, hän painottaa.

Lehdetkin siis joutuvat kilpailemaan ihmisten ajasta.

”Elämä eletään paikallisesti, mihin paikallislehdet voivat tarjota elämyksiä, hyötytietoa ja lähialueen ilmoitukset”, laskeskelee Hietanen paikallislehtien vahvuuksia.

”Paikallislehtien uutisjutut on kuitenkin tehtävä logistiikan hitauden vuoksi etunojalla”, hän jatkaa.

”Vaikka kestää kaksi päivää ennen kuin uunituore lehti on lukijoilla, uutiset eivät saa olla vanhoja”, hän painottaa.

 

Hyvä kuva saa aikaan uutisen

Pääkaupunkiseudun kolmella paikallislehdellä on yhteistoimitus, jossa työskentelee vakituisesti vajaat 30 henkilöä. Heistä yksi on valokuvaaja. Toimittajia löytyy ikähaitarin laidasta laitaan, sekä miehiä että naisia, jotta juttuja syntyy niin ikään joka lukijalle ikään ja sukupuoleen katsomatta.

Valokuvat ovat tärkeä osa paikallislehtien tarjontaa.

”Jutun aihe syntyy usein kuvan kautta. Hyvä kuva saa aikaan uutisen”, kertoo Airamaa juttujen ideoimisesta ja syntyprosessista.

Esimerkin hän kertoo vikellysjutusta, jossa haastateltava tyttö oli espoolainen, mutta vikellystä – rytmistä voimistelua muistuttavaa taiturointia laukkaavan hevosen selässä – käytiin kuvaamassa hevosen kotipaikkakunnalla Sipoossa.

Tämä juttu on mediavierailuviikon satoa.

Katriina Ylönen

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s