Puolet viestintäopiskelijoista käyttää alkoholia viikoittain

Opiskelijat käyttävät yleisimmin viisi – kuusi annosta alkoholia viikossa. (KUVA: Pixabay.com)

Opiskelijat käyttävät yleisimmin viisi – kuusi annosta alkoholia viikossa. (KUVA: Pixabay.com)

Ruokatottumuskyselyn yhteydessä Laajasalon viestintäopiskelijoilta kyseltiin myös alkoholinkäytöstä. Käyttö pysyy opiskelijoilla kohtuudessa eivätkä he juurikaan koe juomisen aiheuttavan ongelmia. Tulosten tarkastelussa on hyvä muistaa, että alkoholinkäyttö saatetaan raportoida todellista vähäisemmäksi.

Alkoholia juodaan yhdestä 15 annokseen viikossa

Alkoholia käyttää 29:stä Laajasalon opiston viestintäopiskelijasta, jotka vastasivat ruokatottumuskyselyyn, 13 viikoittain, 4 käyttää vaihdellen joinain viikkoina, joinain ei, ja 12 ei käytä viikoittain. Viikoittain alkoholia käyttävillä annos vaihtelee yhden ja 15 annoksen välillä. Yleisin käyttömäärä on viisi – kuusi annosta. Alkoholiannokseksi lasketaan esimerkiksi pullo olutta, 12 senttilitraa viiniä tai ravintola-annos väkevää alkoholia.

Verrattuna Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kouluterveyskyselyn tuloksiin ammatillisten oppilaitosten ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoiden alkoholinkäytön useudesta – 18 prosenttia käyttää viikoittain – viestintäopiskelijoilla käyttö on yleisempää, heistä yli 40 prosenttia käyttää alkoholia viikoittain.

Neljä viidestä opiskelijasta kokee alkoholinkäyttönsä ongelmattomaksi. (KUVA: Pixabay.com)

Neljä viidestä opiskelijasta kokee alkoholinkäyttönsä ongelmattomaksi. (KUVA: Pixabay.com)

Opiskelijat kokevat alkoholinkäyttönsä ongelmattomaksi

Laajasalon opiston viestintäopiskelijoilta kysyttiin myös, aiheuttaako alkoholin käyttö terveydellisiä, sosiaalisia tai muita ongelmia. Suurin osa, noin 80 prosenttia, vastaajista kokee alkoholinkäyttönsä ongelmattomaksi. Ongelmia, joita alkoholinkäyttö voi aiheuttaa, ovat mahdolliset rahalliset ongelmat, humalajuomisen aiheuttama holtittomuus sekä valvottaminen ja vatsan meneminen sekaisin. Yksi vastaajista, joka käyttää myös runsaammin alkoholia, kokee ehkä jonkinlaisen moraalisen vaateen vähentää käyttöä:

”No, tiedän, että pitäisi vähentää.”

Kolikon kääntöpuolena yksi vastaajista, joka ei käytä alkoholia lainkaan, kokee, että juomattomuus saattaa eristää sosiaalisesti:

”En juo ollenkaan, mikä etenkin uusiin yhteisöihin tutustumisessa antaa ja jättää vähän ulkopuolisen kuvan ja fiiliksen.”

Alkoholin kohtuukäytöstä saattaa olla hyötyä sydänterveydelle

Alkoholin yhteyksiä terveyteen on tutkittu runsaasti ja havaittu muun muassa, että sen kohtuukäyttö voi tehostaa sokeriaineenvaihduntaa. Punaviini puolestaan voi vähentää kolesterolin kertymistä verisuonten seinämiin. Alkoholin kohtuukäyttö saattaa siis tuottaa terveyshyötyjä sydämelle, mutta kohtuukäytöstä lipsuttaessa haitat moninkertaistuvat. Runsas käyttö voi nostaa verenpainelukemia, ja veren triglyseridirasvojen pitoisuus saattaa kasvaa. Nämä suurentavat verisuonisairauksien vaaraa.

Vaikka alkoholin kohtuukäytöstä saattaa olla hyötyä sydänterveydelle, sen vuoksi ei alkoholia tarvitse ruveta käyttämään. (KUVA: Pixabay.com)

Vaikka alkoholin kohtuukäytöstä saattaa olla hyötyä sydänterveydelle, sen vuoksi ei alkoholia tarvitse ruveta käyttämään. (KUVA: Pixabay.com)

Syövän ehkäisyssä nollalinja paras vaihtoehto

Alkoholi sisältää syöpää aiheuttavia aineita kuten asetaldehydiä, ja se toimii myös liuottimena ja voi siten edistää syöpää aiheuttavien aineiden kulkeutumista soluihin. Rintasyöpäriski kasvaa 10 prosenttia jo yhdestä alkoholiannoksesta päivässä.

Ylimäärä alkoholia kertyy rasvaksi vyötärölle

Alkoholin haittapuoliin kuuluu, että se kasvattaa ruokahalua, ja siitä saatava energiaylimäärä kertyy rasvaksi keskivartaloon. Muutamassa kuukaudessa saa kasvatettua 1 – 2 kilon rasvaylimäärän vyötärölleen, jos tuona aikana nauttii yhden ”ylimääräisen” alkoholiannoksen.

Kohtuuden kultainen keskitie

Terveyttään vaalivan kannattaa rajoittaa alkoholinkäyttönsä seuraavien enimmäissuositusten mukaan:

Naiset: enintään 1 ravintola-annos päivässä

Miehet: enintään 2 ravintola-annosta päivässä

Naisille annettu raja on matalampi, koska naisen elimistö on herkempi alkoholin vaikutuksille kuin miehen.

Naisen elimistö on herkempi alkoholin vaikutuksille kuin miehen. (KUVA: Pixabay.com)

Naisen elimistö on herkempi alkoholin vaikutuksille kuin miehen. (KUVA: Pixabay.com)

 

Yksi ravintola-annos alkoholia on:

vajaa kaksi pulloa ykkösolutta tai

1 pieni pullo keskiolutta tai siideriä (33cl) tai

lasi mietoa viiniä (12cl) tai

annos väkevää viiniä (8cl) tai

annos viinaa (4cl) tai

 

Alkoholin hyötyjä

Vähentää kolesterolin kertymistä verisuonen seinämään

Vähentää verisuonia tukkivien hyytymien muodostumista

Rentouttaa ja edesauttaa sosiaalista kanssakäymistä

 

Alkoholin haittoja

Huonontaa yöunta

Voi aiheuttaa vaikean riippuvuuden, jos käyttää tunne-elämän ongelmien tukahduttamiseksi

Huonontaa fyysistä toimintakykyä (pidentää reaktioaikaa, heikentää liikkeiden nopeutta ja tarkkuutta)

Heikentää palautumista liikunnasta

Lisää ruokahalua, vyötärörasvaa ja rasvan kertymistä maksaan

Runsaasti käytettynä nostaa verenpainetta ja altistaa rytmihäiriöille

Suurentaa esimerkiksi rinta-, ruokatorvi-, maksa- ja suolistosyöpäriskiä

On haitallista luustolle runsaasti käytettynä

 

Alkoholin energiamääriä:

III olut (0,33 l)                                  130 kcal

siideri (4,5-4,7 %; 0,33 l)              125-290 kcal

mieto viini (12 cl)                            74-165 kcal

väkevä viini (8 cl)                            100-200 kcal

likööri (4 cl)                                     120-150 kcal

 Katriina Ylönen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s